Στο Βόλο δεν βαριόμαστε ποτέ… (διασυλλογικό κείμενο)

Την Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη νωρίς το πρωί διαπιστώσαμε ότι η πινακίδα της Λέσχης στην είσοδο του κτιρίου είχε γραφτεί. Δεν ήταν φασιστικά συνθήματα, στοχάδια κλπ όπως θα ήταν το πιο πιθανό και αναμενόμενο. Ήταν «άλλου τύπου» επίθεση, με πολύ συγκεκριμένο και δηλωτικό περιεχόμενο. Σκοπός δεν ήταν απλά να μουτζουρωθεί η πινακίδα ώστε να μην διαβάζεται. Ήταν να δηλωθεί ότι δεν είμαστε ελευθεριακοί/ές αλλά ρουφιάνοι. Αυτή η συγκεκριμένη «ρητορική»  της ρουφιανολογίας χρησιμοποιείται συστηματικά εναντίον συντρόφων και συντροφισσών, ανάμεσα τους και συντρόφισσες/οι μέλη της διαχειριστικής συνέλευσης της Ελευθεριακής Λέσχης Βόλου, εδώ και πάνω από 3 χρόνια σε παρέες και στέκια, από συγκεκριμένους «κινηματικούς» μικροηγεμόνες και πολιτικούς χαμαιλέοντες της πόλης. Ξεκίνησε να αναπαράγεται στα τέλη του 2015 όταν κατατέθηκε καταγγελία περιστατικού βιασμού εντός του «τοπικού κινήματος». Οποιοδήποτε άτομο πήρε έμπρακτη (και όχι απλά μια θεωρητική και αόριστη) θέση ενάντια στην έμφυλη βία, ενάντια στη συγκάλυψη, στη σχετικοποίηση και κανονικοποίησή της, στοχοποιήθηκε από τους/τις απολογητές/τριες της κουλτούρας του βιασμού με την κλασσική ρητορική «συκοφάντες που θέλουν να διασπάσουν το κίνημα». Αυτή η εγκληματική προπαγάνδα σε δημόσιο χώρο πραγματώθηκε πρώτη φορά (είχε προηγηθεί γραπτά μέσα από «κινηματικές» mailing lists) στην διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη 2016 (https://athens.indymedia.org/post/1566673/) και τους επόμενους μήνες συνοδεύτηκε από φυσικές επιθέσεις, καρτέρια κλπ που εκτέλεσαν πρόθυμες κυριαρχικές αγέλες τραμπούκων. Για μάς είναι ξεκάθαρο ότι ο βανδαλισμός στην πινακίδα της Λέσχης εντάσσεται στην ίδια τακτική. Η πινακίδα καθαρίστηκε άμεσα. Η τύχη αυτή τη φορά ήταν με το μέρος του «νυχτερινού κομάντο». Σε κάποια επόμενη προσπάθεια πιθανόν να μην έχει την τύχη με το μέρος του.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, κατά την διάρκεια φεμινιστικής εκδήλωσης στον χώρο της Ελευθεριακής Λέσχης (https://www.kinimatorama.net/event/110511) κι ενώ η εκδήλωση είχε ήδη ξεκινήσει, άτομο που συμμετέχει σε χώρο που επικαλείται την αυτοοργάνωση αλλά συστηματικά επι χρόνια, σχετικοποιεί και συγκαλύπτει την έμφυλη βία, εισέβαλε στο χώλ του χώρου της Λέσχης. Το συγκεκριμένο άτομο έχει συμβάλει ενεργά στην καλλιέργεια της κουλτούρας του βιασμού στην πόλη, ενώ έχει αναπτύξει σε διασυλλογική διαδικασία την απαλλακτική «λογική» για βιαστές λέγοντας ότι «αφού του πρήστηκαν τ’ αρχίδια τι να έκανε». Επίσης είχε αποπειραθεί να παραβιάσει και στο παρελθόν τον κοινοποιημένο αποκλεισμό της (ως μέλος του χώρου που συμμετέχει) σε δημόσια εκδήλωση της Αναρχικής Συλλογικότητας mⒶnifesto (ελευθεριακό κινητό βιβλιοπωλείο), απαιτώντας μάλιστα τότε με θράσος να δανειστεί βιβλίο από τους πάγκους του βιβλιοπωλείου. Τόσο αυτό το άτομο όσο και τα υπόλοιπα (παλιότερα και νεώτερα), που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο χώρο είναι αυτονόητα αποκλεισμένα με βάση το δημοσιοποιημένο αξιακό πλαίσιο λειτουργίας της Λέσχης (https://libatheneonvolos.home.blog/2019/06/14/enarxi-litourgias/). Η περιφρούρηση της διαχειριστικής συνέλευσής μας την απέτρεψε από το να εισέλθει στην αίθουσα της εκδήλωσης ενημερώνοντάς την ότι έπρεπε να αποχωρήσει από τον χώρο, δεδομένου ότι τόσο αυτή όσο και τα υπόλοιπα άτομα του χώρου που συμμετέχει, είναι αποκλεισμένα από την Λέσχη. Με φωνές, σπρωξίματα και βρισιές προσπάθησε να εισέλθει εκ νέου στην αίθουσα της εκδήλωσης. Απωθήθηκε ψύχραιμα εκτός του χώρου με την περιφρούρηση να της επαναλαμβάνει τον αποκλεισμό.

Η μακιαβελική ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» έχει κυριολεκτικά λατρευτεί στο «ανταγωνιστικό κίνημα» αυτής της πόλης. Η συνταγή είναι παμπάλαια και απλή. Όταν οι πολιτικές τους ατζέντες δεν «περπατάνε», δεν πείθουν δηλαδή και δεν στοιχίζουν σαν πιστά στρατιωτάκια πίσω τους, το σύνολο ή την πλειοψηφία τουλάχιστον του ενεργού πολιτικά κόσμου της πόλης με ριζοσπαστικοποιημένη συνείδηση, τότε με παντελή έλλειψη ουσιαστικής και έμπρακτης αυτοκριτικής  καταφεύγουν στην υπόγεια μαύρη προπαγάνδα και σε ένα μοντέρνο κυνήγι μαγισσών, στοχοποιώντας άτομα και συλλογικότητες ως «εσωτερικό εχθρό» που «διασπά το κίνημα» και ευθύνεται για την μη συστράτευση στις μικροπολιτικές τους στοχεύσεις. Ότι ξεφεύγει από την πολιτική τους κηδεμονία και την επιρροή τους, ότι δεν μπορούν να χειραγωγήσουν άμεσα ή έμμεσα, είτε άτομο είτε συλλογικό εγχείρημα, το συκοφαντούν και το στοχοποιούν στον πολιτικό και κοινωνικό τους περίγυρο και κυρίως μέσα στους χώρους και τα στέκια που συμμετέχουν. Πάντα με τις κλασσικές μπολσεβίκικες μεθόδους του Λαβρέντι Πάβλοβιτς Μπέρια (επικεφαλής του σοβιετικού μηχανισμού καταστολής και των μυστικών υπηρεσιών του Στάλιν) : «διασπαστές», «ύποπτοι», «ρουφιάνοι», «πράκτορες» κλπ. Κόσμος του «κινήματος», που είτε απλά κάνει κουτσομπολίστικο χαβαλέ είτε παραμένει απαθής και σιωπηλός, επιλέγοντας τη στάση των «ίσων αποστάσεων», σ’ αυτή την επαναλαμβανόμενη επι χρόνια αθλιότητα, τους δίνει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, ώστε να συνεχίσουν αυτήν την εγκληματική τους προπαγάνδα και να την αναβαθμίζουν περιστασιακά σε τραμπούκικες επιθέσεις.

Εμείς θα συνεχίσουμε την λειτουργία μας διατηρώντας αυτή τη βαθιά και αγεφύρωτη αξιακή μας ρήξη με απολογητές/ήτριες της έμφυλης βίας, όποιο ιδεολογικό περιτύλιγμα και αν λανσάρουν, όσους μαρκαδόρους και σπρέϊ κι αν ξοδέψουν σβήνοντας φεμινιστικά συνθήματα (https://fuerzafemeninavolos.home.blog/2019/08/15/svisimo-sexistikon-sinthimaton/), «διορθώνοντας» όσα δεν τους αρέσουν (https://athens.indymedia.org/post/1581905/), βανδαλίζοντας πινακίδες με τις ρουφιανολογίες τους και άλλα παρόμοια. Επι χρόνια προσπαθούν να ξεπλυθούν επιβάλλοντας την λήθη για τα πατριαρχικά και αντικοινωνικά τους εγκλήματα. Καλλιεργούν με επιμέλεια και με επιτηδευμένες τεχνικές στους χώρους και στα στέκια που στεγάζονται την απολογητική του βιασμού, έχοντας θέσει σε λειτουργία ένα καλά σχεδιασμένο πολιτικό πλυντήριο. Αυτοπροσδιορίζονται πλέον δημόσια και ξεδιάντροπα ως αντι-σεξιστές/ίστριες, αρπάζοντας την οποιαδήποτε ευκαιρία τους δοθεί (υπόθεση Ζακ, υπόθεση Τοπαλούδη κλπ). Όμως για την έμφυλη βία σε «ριζοσπαστικούς χώρους» η συνταγή αλλάζει και αμέσως σηκώνεται το αστικό λάβαρο του περιβόητου «τεκμηρίου αθωότητας» των θυτών με την μεθοδευμένη συγκάλυψη, τον δήθεν αγνωστικισμό και την γνωστή δικηγορίστικη αντιστροφή ρόλων θύτη-θύματος. Ταυτόχρονα προπαγανδίζουν όπου μπορούν στα νεότερα άτομα του «κινήματος», τις σταλινικής έμπνευσης συκοφαντίες τους.

Στην Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου δεν προάγουμε την «εναλλακτική» υποκουλτούρα ούτε την μικροεπιχειρηματικότητα, δεν στηρίζουμε ατομικές καριέρες. Η Λέσχη δεν είναι ούτε παρτάδικο, ούτε συναυλιάδικο. Ο χώρος της Ελευθεριακής Λέσχης αντενδείκνυται για επίδειξη και προώθηση κάποιου «δυναμικού» και δήθεν εξεγερμένου macho lifestyle. Η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου δεν είναι μαγαζί, ούτε εναλλακτικό διασκεδαστήριο. Ο χώρος μας διαθέτει οργανωμένη βιβλιοθήκη με παλιότερες και νεότερες ελευθεριακές εκδόσεις και αναγνωστήριο. Όποιος/α έχει την πρόθεση να ενισχύσει οικονομικά την λειτουργία της Λέσχης, μπορεί να το κάνει απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση της εμπορίας αλκοόλ. Τα μέσα υποδεικνύουν τον σκοπό, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Ο τρόπος λειτουργίας της Ελευθεριακής Λέσχης είναι ξεκάθαρος, όπως ξεκάθαρα είναι και τα περιφρουρημένα αξιακά όρια μέσα στα οποία λειτουργείται ο χώρος από την διαχειριστική του συνέλευση. Οι ελευθεριακές αξίες δεν είναι σχετικές, ποτέ στην ιστορία δεν ήταν. Δεν προσδιορίζονται από τις ευκαιριακές ορέξεις και τις συγκυριακές «επιθυμίες» του κάθε ατόμου. Το ποια άτομα είναι ανεπιθύμητα στο χώρο της Λέσχης έχει δημοσιοποιηθεί στο ιδρυτικό κείμενο λειτουργίας μας και περιφρουρούμε μέχρι τέλους τα αξιακά μας προτάγματα.

Το παρόν διασυλλογικό κείμενο αποτελεί μια απολύτως δημόσια πολιτική τοποθέτηση. Εμείς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο ίδιο φωτεινό, αλλα ταυτόχρονα ανηφορικό και κακοτράχαλο μονοπάτι που χαράξαμε σ’ αυτή την πόλη, μέχρι το τέλος. Μέχρι το όποιο τέλος. Αυτό για το οποίο εγγυόμαστε είναι, ότι ο Βόλος δεν θα γίνει Αμάρυνθος.

Κάθε καταιγίδα ξεκινάει με μια σταγόνα…

Βόλος 6 Οκτώβρη 2019

Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου (https://libatheneonvolos.home.blog)

Fuerza Femenina – Ελευθεριακή Φεμινιστική Συλλογικότητα (https://fuerzafemeninavolos.home.blog)

Αναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto (https://manifesto-volos.espivblogs.net)

Ανθός – Ελευθεριακό Φοιτητικό Σχήμα (https://anthoscollect.wordpress.com)

In Volos we never get bored …Inter-collective statement

Early in the morning on Monday 23 September we found that the Atheneon’s sign (Libertarian Atheneon in Volos, Greece) at the entrance of the building had been written on. They were not fascist slogans, signs of ethnicist targets etc as would be the most likely and expected. It was a “different kind» of attack, with very specific and a manifested content. The purpose was not simply to blur the sign so that it would not be read. It was to declare that we are not libertarians but informers. This particular «rhetoric» of being informers is systematically used against comrades, including comrades / members of the Volos Libertarian Atheneon management assembly, for over 3 years in groups and hangouts, by specific “militiamen” of the “movement” and our city’s leftish political chameleons. It began to be reproduced in late 2015 when a rape case was unfolded within the «local movement». Anyone who took a practical (and not just a theoretical and indefinable) position against gender-based violence, against its cover-up, its relativisation and normalisation, have been targeted by apologists (of both genders) of the rape culture accompanied by the classical rhetoric “slanderers who aim to split the movement”. This criminal propaganda in public space was first carried out (previously written through mailing lists of the “movement”) at 6 of December 2016 demonstration (Denounciation of the anarchist block of «The Others» for the attack we underwent in the 6th December 2016 demonstration where two people of another block attacked us with accusations of informing) and in the following months was accompanied by attacks, ambushes, etc. executed by willing dominant herds of thuggs. It is clear to us that vandalism on Atheneon’s sign is part of the same tactic. The plate was immediately cleaned. The luck this time was with the «night commando» part. In a potential of a next attempt they may not have such a luck.

01.jpg

The following day, Tuesday, 24 of September, during a feminist event at the Atheneon (The iceberg of gender violence by feminist collective Fuerza Femenina) and while the event was already underway, a person who participates in a space where supposedly self-organisation is practised but systematically for years, relativises and disguises gender-based violence, invaded the Atheneon’s space / area. This certain individual has been actively contributing to the rape culture in the city, and has developed in an inter-disciplinary manner the «rational» exemption for rapists by saying that «after his testicles were blown away what could he do?”. She had also attempted to violate her previously reported exclusion (as a member of the participating space) at a public event of the Anarchist Collective mⒶnifesto (libertarian mobile bookstore), demanding to borrow a book. Both this individual and the others (older and younger) are anticipating in the space, are obviously excluded from the Atheneon’s publicly disclosed value framework (Opening of Libertarian Atheneon of Volos). The safeguard of our general assembly prevented her from entering the event hall informing her that she had to leave the room, since she and the other people of her space have been excluded from the Atheneon. With shouts, jerks, pushing us and screams she tried to re-enter the event hall. She was evicted of the room with the guard group repeatedly and calmly blocking her.

Machiavelli’s utterance of “the purpose sanctifies the means» has literally been worshiped in the so-called “competitive movement» of this city. The recipe is very old and simple. When their political agendas do not «walk», that is, they do not persuade, and do not, like the faithful soldiers behind them, at least the whole or the majority of the active political world of the city with a radicalised consciousness, then with a complete lack of substantive and realistic self-criticism propaganda and in a modern witch-hunt, target individuals and collectives as an «internal enemy» that «disrupts the movement» and accuse them for not engaging in their micro-political goals. Whatever goes beyond their political guardianship and influence that they cannot directly or indirectly manipulate, either individually or collectively, slander and target it in their political and social surroundings, and especially within the spaces and hangouts involved. Always with the classical Bolshevik methods of Lavrenti Pavlovich Beria propaganda (head of the Soviet apparatus for repression and Stalin’s secret services): «scavengers», «suspects», «informers», «agents» etc. People of the “movement” who make gossip or remain lazy and silent, choosing the «equal distance» attitude, in this repeated misery for years, give them moral and political legitimacy to pursue this criminal propaganda and to upgrading it with occasional tramp attacks.

We will continue our work by maintaining this profound and unbridled value rupture with apologists of gender-based violence, whatever the ideological wrapper they may use, whatever markers and sprays they spend spewing feminist (delete of feminist stencils), «fixing» whatever they don’t like («fixing» of other collectives’ street slogans/), vandalizing tabs with their theories about “informers” and the like. For years they have been trying to flush out by imposing forgetfulness on their patriarchal and antisocial crimes. They cultivate diligently and with sophisticated techniques in the spaces and hangouts that accommodate the apology of rape culture, having set up a well-designed political machine. They are now publicly and viciously identified as anti-sexists, seizing any opportunity they may have (murder of LGBTQIA activist Zak Kostopoulos, rape and femicide of student Eleni Topaloudi, etc.). But for gender-based violence in «radical spaces» the recipe changes and the banner of the notorious «presumption of innocence» of the rapists is immediately lifted up with deliberate cover-up, supposedly agnosticism and the well-known jurist reversal. At the same time they propagate where they can find the youngest in the «movement» their Stalinist insults.

At Volos Libertarian Atheneon we do not promote “alternative” subculture or micro-entrepreneurship, we do not support individual careers. The Atheneon is neither a party nor a concert space. The Libertarian Atheneon is contraindicated for demonstrating and promoting a ‘potential’ and so-called revolted macho lifestyle. Volos Libertarian Atheneon is neither a shop nor an alternative entertainment venue. Our site has an organised library with older and newer libertarian editions and a reading room. Anyone who intends to financially support the operation of the Atheneon can do so directly, without the mediation of alcohol. The means indicate the purpose, the purpose does not sanctify the means. The way the Atheneon operates is clear, as are the guarded values ​​within which the site is operated by its management assembly. Libertarian values ​​are not relevant, never in history were. They are not identified by the individual appetite appeals and desires. Which people are undesirable in the Atheneon area has been made public in our founding text of the operation and we uphold our values ​​by the end.

This inter-collective statement is a completely public political position. We will continue to follow the same bright, but at the same time uphill and rugged path that we have drawn in this city, to the end. Whatever the end is…What we guarantee is that Volos will not become Amarynthos (In 2006 in the small city of Amarynthos a few students gang-raped an immigrant student and the local society made her and her mother get out of the town by supporting the rapists).

Every storm starts with a drop …

Volos, 6 October 2019

Libertarian Atheneon of Volos  (https://libatheneonvolos.home.blog)

Fuerza Femenina – Libertarian Feminist Collective  (https://fuerzafemeninavolos.home.blog)

Anarchist collective mⒶnifesto (https://manifesto-volos.espivblogs.net)

Anthos – Libertarian student collective (https://anthoscollect.wordpress.com)

Link: https://libatheneonvolos.home.blog/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: