Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε

Διακοπή λειτουργίας της Ελευθεριακής Λέσχης Βόλου.

Η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου (Libertarian Atheneon of Volos) ξεκίνησε την δημόσια λειτουργία της στις 14 Ιούνη 2019 και αποτέλεσε ένα συλλογικό εγχείρημα, με στόχο την προώθηση των ελευθεριακών αξιών στις ριζοσπαστικοποιημένες συνειδήσεις, που αντιλαμβάνονται ως στρατηγικής σημασίας τα προτάγματα της αυτοοργάνωσης, της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, με την ουσιαστική τους εφαρμογή και όχι με πελατειακού τύπου προσχηματική τους επίκληση. Ξεκινώντας αυτό το εγχείρημα δύο χρόνια πριν, εκτιμήσαμε ότι η οργανωμένη λειτουργία ενός χώρου που θα προάγει με τις εκδηλώσεις, δράσεις και δημόσιες πρωτοβουλίες του, τις αντικυριαρχικές και αντιπατριαρχικές αξίες, θα μπορούσε να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός ελευθεριακού πολιτικού πόλου στην πόλη του Βόλου. Γι αυτό το λόγο και ο χώρος αποφασίστηκε να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε απόπειρα έκπτωσής του σε εναλλακτικό διασκεδαστήριο. Η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου λειτούργησε αυτά τα δύο χρόνια ενάντια στην κυρίαρχη υποκουλτούρα της μεταπώλησης αλκοόλ, των bar και party «οικονομικής ενίσχυσης», προσπαθώντας να διαμορφώσει στον κόσμο που πλαισίωσε τις δρατηριότητές της, μια διαφορετική αντίληψη σε ότι αφορά το ζήτημα της ελευθεριακής πολιτικής στρατηγικής.

Στο χώρο της Λέσχης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις και προβολές, με στοχευμένη θεματολογία. Βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις λόγου, συζητήσεις κλπ. Ταυτόχρονα οργανώθηκε και τέθηκε από πολύ νωρίς σε λειτουργία ελευθεριακή βιβλιοθήκη και χώρος αναγνωστηρίου, ενώ λειτουργούσε και bazaar ελευθεριακών εκδόσεων (βιβλία, μπροσούρες, έντυπα). Παράλληλα, με την εσωτερική λειτουργία του χώρου, η διαχειριστική συνέλευση της Λέσχης πραγματοποίησε παρεμβάσεις στην πόλη με αφίσες για το μεταναστευτικό ζήτημα και τον ρατσισμό, καθώς επίσης και με αυτοκόλλητα για τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους.

Για την οικονομική της λειτουργία, η Ελευθεριακή Λέσχη στηρίχτηκε αποκλειστικά στις οικονομικές δυνατότητες – συνεισφορές των μελών της διαχειριστικής της συνέλευσης και στο bazaar ελευθεριακών εκδόσεων, χωρίς οποιαδήποτε εμφανή ή αφανή της  χρηματοδότηση από κόμματα και θεσμικούς φορείς. Όταν η covid-19 έκανε την εμφάνισή της στην ελλαδική επικράτεια και ξεκίνησαν τα επαναλαμβανόμενα κρατικά lockdown με την απαγόρευση λειτουργίας των εσωτερικών χώρων, η διαχειριστική συνέλευση αποφάσισε (λόγω εξοντωτικών προστίμων) να διακόψει την δημόσια λειτουργία της Λέσχης, λόγω έλλειψης εξωτερικού χώρου. Παράλληλα ξεκινήσαμε μια καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης (crowdfunding), δεδομένου ότι οι οικονομικές μας δυνατότητες περιορίζονταν ολοένα και περισσότερο, με την μαζική ανεργία και τα επιδόματα φτώχειας που το κράτος μοίραζε. Τα μέλη της διαχειριστικής συνέλευσης της Ελευθεριακής Λέσχης Βόλου, δεν είναι ούτε επιχειρηματίες, ούτε υψηλόμισθοι/ες κρατικοί/ές υπάλληλοι. Είμαστε άνθρωποι των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και η κρατική πολιτική «αντιμετώπισης» της covid-19, μας δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες οικονομικής επιβίωσης. Δυστυχώς η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης απέτυχε και παράλληλα ξεκίνησε ο αγώνας αρκετών μελών της διαχειριστικής συνέλευσης για οικονομική επιβίωση, μεταναστεύοντας σε μεγαλύτερες πόλεις προς αναζήτηση μιας δουλειάς. Τα έξοδα λειτουργίας της Λέσχης συνέχιζαν να τρέχουν όλη αυτή την περίοδο και πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι πλέον το συλλογικό μας εγχείρημα έπρεπε να διακόψει την λειτουργία του, δεδομένου και του γεγονότος ότι κανείς και καμία δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα ξαναρχίσουν και πάλι οι κρατικές απαγορεύσεις λόγω ενός νέου και πιθανόν πιο φονικού «κύματος» κρουσμάτων κάποιας νέας μετάλλαξης του ιού.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε, η διετής λειτουργία της Ελευθεριακής Λέσχης Βόλου να επιρέασε εποικοδομητικά τις συνειδήσεις αρκετών ανθρώπων της πόλης και να αποτέλεσε αυτή την σταγόνα που πάντα σηματοδοτεί μια επερχόμενη καταιγίδα, σε ότι έχει να κάνει με την διαμόρφωση ενός μελλοντικού ελευθεριακού πολιτικού πόλου.

Κάθε καταιγίδα ξεκινάει με μια σταγόνα…

27 Ιούνη 2021

Διαχειριστική Συνέλευση της Ελευθεριακής Λέσχης Βόλου

Advertisement

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: